maandag 18 januari 2016

1865 km terug naar Look pedalen.


Terwijl in het noorden de winter duidelijk begonnen is valt het hier in Zeeland nog wel mee en is van sneeuw geen sprake. Alleen veel water in de vorm van regen gehad.. eergisteren was het fietspad naar mijn werk deels niet te gebruiken doordat deze over een lengte van een paar honderd meter blank stond.

Afgelopen dagen wel redelijk wat wind te verwerken gehad en jawel uiteraard had ik het niet opgemerkt voor ik vertrok vanaf thuis.

Maar met 8 liter water als ballast viel er weer prima langs de Westerschelde te fietsen en kwam ik veilig thuis. Momenteel zijn zelfs in Zeeland de temperaturen net onder het vriespunt gekomen en wordt het toch tijd om wat warmers aan te trekken. De korte broek wordt aangevuld met een paar beenstukken en het begint te fris te worden voor alleen een shirtje met korte mouwen. Van de week toch maar eens een shirt met lange mouwen pakken voor mijn armen aan de koude body vriezen.

Voor de oliebollentocht heb ik reeds geschreven dat ik was over gestapt op SPD dit voor het gemak met lopen vergroot. Met de oliebollentocht kreeg ik last van mijn achillespezen daar ik de voetplaatjes niet goed afgesteld had en dat heb ik geweten…. Ook haalde ik mijn trapfrequentie niet meer van rond de 80 a 85. Misschien ook wel logisch daar schoenen en pedalen iets meer wegen. Na 576 kilometer deden mijn achillespezen toch echt wel zeer en heb ik een paar dagen gesmokkeld door de fiets te laten staan en het inbouwen van mijn led achterlicht. Maar goed toch weer fietsen.. al met het uitrijden van de straat werd me duidelijk gemaakt dat ze er nog waren in negatieve zin. Na een paar dagen fietsen was ik het beu en ben mijn Look pedalen gaan opzoeken en de bijbehorende schoenen. In een paar tellen zaten de (niet zo) oude pedalen er weer in en kon ik de volgende ochtend weer proberen. Dat was weer fijn fietsen.... Ik zal vast wel iets verkeerd hebben staan of over gecorrigeerd met de SPD maar ik vind het wel even prima zo. De pezen konden weer genezen en de snelheid was weer terug net als het geklier met de bescherm kapjes over de voetplaatjes.


Wat valt er nog meer te melden eigenlijk niet veel tja dat ik binnenkort toch ook maar een velomobiel tas wil gaan aanschaffen. Ik gebruik nu een oud cameratasje om wat kleine spullen in te doen zoals sleutels, ondergoed, laadsnoertjes en bluetooth box ofwel de ghettoblaster J vaak is het tasje net te klein en bij de oliebollentocht heb ik de tas van Wilco even mogen testen en jawel hoor dat past ook nog net in de SL.

Ook ben ik nog staande gehouden door de politie daar ze klachten hadden gekregen dat er iemand ook over de weg reed.. Op dat moment kwam er een fikse regenbui over maar dat hield ze niet tegen om de fiets op te meten. Tja, iets te smal maar ik mocht weer verder en ik moest maar een papier bij me houden met de breedte van de fiets erop. Ik heb nog maar een pleidooi gehouden met waarom ik op de weg rijd op een bepaald gedeelte van mijn route. Helaas kom ik een paar bochten tegen waar ik haaks om moet welke met de SL erg lastig zijn in combinatie met oversteken. Voor mijn eigen veiligheid is het op de weg dan ook veel veiliger en vaak is het op het industrieterrein verlaten zodat er niemand last van heeft.

Hierna mocht ik weer verder.

13 opmerkingen:

 1. Richard, kijk uit met achillespees klachten. Ik heb te lang aangemodderd met achillespeesklachten bij het hardlopen, stukken langer dan 10 km durf ik nu niet meer aan. De volgende dag moet ik dan hinkend de trap af en het duurt een tijdje voordat het weer een beetje soepel is. Het ligfietsen (ook met Look pedalen) werkt goed voor mij, lijkt wel alsof ik ze dan 'los' trap.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dee eerste week na de tocht heb ik er nog last van gehad echter na het monteren van de Look pedalen was de pijn snel weer verdwenen. Nee ik heb er nu geen last meer van maar de eerste dagen kon je ze voelen met bewegen van mijn voet.

   Verwijderen
 2. Gelukkig ziet de politie dat je er in dit geval verstandig aan doet op de weg te fietsen. Maar als je fiets wettelijk gezien te smal is loop je toch een risico. Als je wordt aangereden kan het er voor zorgen dat de schade niet wordt uitgekeerd en mogelijk wordt de schuld zelfs bij jou gelegd omdat je ergens rijdt waar je niet zou mogen komen. Voor mij reden genoeg om alleen op de weg te rijden met een fiets die werkelijk breed genoeg is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is voor mij één van de redenen om niet voor een DF te gaan, maar mijn XS-je te houden. De andere reden is natuurlijk dat het 'wetenschappelijk' is aangetoond dat de XS net zo snel is als en misschien zelfs wel sneller is dan de DF. Zie het Duitse Forum.

   LOOK ben ik ook zeer tevreden over. Vanwege mijn winterschoenen rijd ik 's winters met spd op de Roeifiets. In de XS zitten wel gewoon look-pedalen. Vind ik toch echt veel fijner. Met de Roeifiets maakt het iets minder uit door de heen-en-weer gaande beweging.

   Verwijderen
  2. Klopt raketfiets echter moet ik via het fietspad een paar vreemde manoeuvres uithalen en het is altijd zo rustig dat ik zelden iemand achter me aan heb rijden.
   Ik zal wel eens een foto schieten.

   Ha Wim.. tja wetenschappelijk vind ik de Milan weer mooier als de XS :-) en ik vind het wel prettig dat deze zo klein is en mooi aansluit bij mijn lijf. Ook in de XS had ik het gevoel van ruim en dat hoeft voor mij niet. De DF heb ik ook bekeken maar dan heb je een kleine instap (niet praktisch) en open wielen wat in mijn beleving minder voordeel geeft bij zijwind (en als het echt hard moet zie ik ook bij de DF weer dichte spatborden komen)wat dat aangaat ben ik liefhebber van snelheid. Ach ik moet dit maar voor lief nemen.

   Tja om te fietsen vind ik de Look nu toch ook prettiger maar goed soms moet een mens open staan voor nieuwe dingen maar het hoeft niet altijd beter te bevallen.
   Misschien dat ik ooit het Bebop verhaal eens gaat proberen dan ben ik ook van de kunststof plaatjes af.

   Verwijderen
 3. Hoi Richard,

  Jammer dat het niet wil lukken met de SPD's, toen ik in 2005 overstapte van LOOK naar SPD ging dat zonder problemen, ik wil niets anders meer.
  Je zou inderdaad beter wat voorzichtig zijn met dat op de weg rijden, Raketfiets heeft gelijk, bij een aanrijding zou de verzekering wel eens moeilijk kunnen gaan doen, die zijn meestal een beetje allergisch aangaande uitbetalingen....

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach je hebben vast gelijk Adri maar het stelt werkelijk geen moer voor.
   Ik zou het eigenlijk eens moeten filmen of iets.
   Inderdaad kan de verzekering wel allergisch reageren.
   Politie zelf gaf ook aan niet te moeilijk te doen voor een paar centimeter maar nu ze me toch zagen rijden wilde ze het wel even vragen.

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marc,

   inderdaad wel de ervaringsdeskundige..
   Inderdaad moeten we maar weer eens een rondje plannen.

   Verwijderen
  2. Verhip, heb ik mijzelf gedeleted. In ieder geval kwam de tekst neer op; het maakt (in mijn geval) niet zoveel uit welk pedaalsysteem je hebt, zolang de afstelling maar klopt.

   Verwijderen
  3. Ik kon de reactie nog lezen in mijn G-mail :-)

   Verwijderen
 5. Zijn aerodynamische zijstukken een optie om wel in regel te zijn Richard, de ene politieman is de andere niet, en het zou zonde zijn om in de problemen te komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou ik zou zelfs mijn spiegels kunnen verbreden maar ik laat het maar even zo.

  BeantwoordenVerwijderen